Tuesday, February 5, 2008

Türbana Özbudun formülü

Türbana Özbudun formülü
Prof. Dr. Özbudun, başı açıklara yönelik olası baskıların önlenmesi için öneride bulundu.

MHP'li Deniz Bölükbaşı'nın Milliyet aracılığıyla yaptığı çağrıya cevap veren Prof. Dr. Özbudun, başı açıklara yönelik olası baskıların önlenmesi için Anayasa'nın 42. maddesine 'Başkalarının hürriyetlerinin korunması' ifadesinin eklenmesini önerdi.

AKP ve MHP'nin türban yasağını kaldırmak için uzlaştığı formülü eleştiren Prof. Dr. Ergun Özbudun'dan, MHP'li Deniz Bölükbaşı'nın yaptığı çağrıya yanıt geldi. AKP ile türban müzakerelerini yürüten Bölükbaşı'nı arayan Özbudun, başı açık kızlara yönelik olası baskıların önlenmesi için Anayasa'nın 42. maddesine "Başkalarının hürriyetlerinin korunması" ifadesinin eklenmesini önerdi.

Özbudun'a çağrı

AKP adına hazırladığı anayasa taslağında üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasını öneren Özbudun, AKP ve MHP'nin uzlaştığı türban formülünü sert biçimde eleştirdi. Özbudun, türban yasağını kaldırmayı amaçlayan formülü, "serbestliğin sadece üniversitelerde geçerli olacağının anayasada belirtilmediği" ve "başı açık kızlar için anayasal koruma sağlanmadığı" gerekçesiyle yetersiz bulduğunu açıkladı.

AKP ile türban müzakerelerini yürüten heyette yer alan MHP Ankara Milletvekili Bölükbaşı, dün Özbudun'a çağrıda bulundu. Bölükbaşı, "Hocanın söylediği soyut bir şey. Sizin aracılığınızla hocaya sormak isterim. Dediği doğrudur ama bir öneride bulunsun. Eklenecek bir cümle varsa bildirsin bize. Türk toplumunun büyük bölümü bundan endişe duyuyor. Biz bunu görmezden gelemeyiz" dedi.

Özbudun'dan yanıt

Bu çağrıya yanıt vererek dün Bölükbaşı'nı arayan Özbudun, Anayasa'nın 42. maddesinde yapılacak değişikliğe, "Yükseköğretim kurumlarındaki türban serbestliğinin, başkalarının hürriyetlerinin korunması amacıyla sınırlandırılabileceği" ifadesinin eklenmesini önerdi. Özbudun, Milliyet'e şunları söyledi:

"Sayın Bölükbaşı'nın gazetenizde yayımlanan röportajındaki görüşlerini çok beğendim. Kendisiyle görüştüm. 42. maddeye yapılacak 'Başkalarının hürriyetlerini ihlal etmeme' sınırlaması, endişeleri giderir, anayasal koruma sağlar. Çünkü toplumda ciddi bir kesimde endişe konusu olan, başı açık kızlara, türbanlı öğrenciler tarafından özellikle taşra üniversitelerinde baskı yapılacağıdır. Bu olur mu, ne ölçüde olur, bilmek mümkün değil. Ancak, anayasal önlem alınması yararlı olur. Bu görüşümü aktardım. Kendisi çok olumlu karşıladı, ama iki büyük partinin uzlaşması lazım. Bir kişinin fikri ne ölçüde etkili olur bilmiyorum."

Milliyet

No comments: