Sunday, February 17, 2008

Yorum-taner AKÇAM

sevgili dostum öncelikle konuya ilginden dolayı teşekkür ederim.
Ermeni meselesi üzerinde en çok manipulasyon yapılan konuların başında gelir. sorunun ve çözüm üretiminşn tarihi en başta 1915 değildir. 1877 osmanlı-rus savaşından sonra bu olay uluslarararası bir sorun haline gelmiştir, berlin anlaşması ermeni meselesine düvelli muazzamayı resmen(Daha önce illegal denilebilir) konuya müdahil etmiştir, önce ruslar,sonra ingilizler ve amerikalıalr ve fransızlar konuya müdahil olmuştur..

ÖNCELİKLE OSMANLI DEVLETİNDEKİ ERMENİLERDE DİNEN HOMOJEN DEĞİLDİR. katolik ermeniler, protestan ermeniler ve genellikle doğuda yaşayan gregoryen ermeniler ki, tüm isyanların asıl kaynağıda bu son bahsedilen ermeni grubu olmuştur, gregoryan ermeniler kendilerini hristiyanlığın ana ve ilk mezhebi sayarlar...

Taner AKÇAM'ı bu meseleyi incelerken dikkate almak metodolojik olarak hepimizi yanıltır. Çünkü yazılan kitapların hiç biri bilimsel değildir ve gerçek belgelere dayanmaz hep olduğu öne sürülen ama asla kanıtlanamayan belgelere dayanır..

daha önceki yazıarımda da hep bahsetmiştim. Kızıl sultan lakabını abdülhamite ermeniler takmıştır. Hamidiye alaylarını yani kürt alaylarını da kuran Abdülhamittir.(hamidiye alaylarında kürt aşiret reisi kumandandır. kumandan yardımcısı osmanlı subayıdır.) hamidiye alaylarının silahını techizatını devlet verirdi. abdülhamit en kızgın ermeni isyanlarında bile mutlaka bir ermeni nazır b ulundururdu yanında.. bunu da bilelim..

ermenilerin isyan etmesinin temelleri 1800 li yılların 2. yarısnda resmen atılmıştı. 1915 ise resmen ilanıydı. çok uzun bir konu olduğu için sason,zetun ayaklanmaları, osmanlı bankası baskını, abdülhamite suikast gibi eylemlere yeterince zaman ayıramaıyorum..

ermeni komunist,sosayalist örgütü Hınçak ve daha sağcı olan taşnak gibi örgütler çok uzun zaman önce ayaklanma ve buna benzer tedhişler için eylem yapmaya başlamıştı. dostum konu tek bir konuya sığdırılamayacak kadar çok uzun o yüzden mazur gör.

1908 de 2. meşrutiyet ile kısmen hınçak ve ittihat terakki anlaşmış gözüksede bu sorun her zaman devam etmiş ermeniler zamanın gelmesini beklemiştir.

savaş ilan edildiği zaman ermeni patriğinin bahsettiğin savaşla ilgili çağrıları doğrudur. fakat mezhepsel ayrılık ve dinin bu sorun üzerindeki yetersizliği bu soruna çözüm olamamıştır.
emperyalizme alet olan ermeni vatandaşlarımız ne yazıkki emperyalizmin bize karşı kullandığı maşa haline gelmiştir. Ermenilerden kurulan amele taburları olsa bile bunların çoğu firar ederek ayrılıkçı komitalara katılmışlardır.

bu konu ile ilgili çok kısa geçtim bu sorun için ayrı blog açarsak çok daha iyii bir sorgulama yapılabilir.

son bir örnek. Osmanlı devleti hizmetinde çalışan venezullalı bir subay olan ve van kuşatmasında görev yapan REAFAEL DE NOGALES MENDES'i de tarafsız olarak okumanızı öneririm..

No comments: