Thursday, February 7, 2008

Che tişörtü giyen de girsin, başörtüsü takan da

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, "Bizim için Che Guevara tişörtü giyen de türban bağlayan kadın da saçı uzun ve küpeli erkek de aynı eğitimden yararlanma hakkına sahiptir" dedi.
Uras, Parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, başörtüsü sorununun "AK Parti, MHP ve CHP’nin, toplumu kutuplaştıran tutumları nedeniyle içinden çıkılmaz hale geldiğini" ifade etti.
Üniversitelerin, düşünce ve inanç özgürlüğünün, ileri demokratik normlarla ve yasaklama olmaksızın yaşayabildiği bilimsel mekan ve ortamlar olması gerektiğini savunan Urus, "Bizim için Che Guevara tişörtü giyen de türban bağlayan kadın da saçı uzun ve küpeli erkek de aynı eğitimden yararlanma hakkına sahiptir. Bireysel özgürlükler, başkasının özgürlüklerini engellemediği sürece yasaklanamaz, kaldı ki saçları değil ama ’Beyinleri örtülü erkekler’ her yere gidebilmekte, hatta eli satırlı saldırganlar üniversite koridorlarında dolaşabilmektedir" diye konuştu. Anayasa değişiklik girişiminin "Kapsamlı bir özgürlükçü anlayıştan uzak olduğunu" söyleyen Uras, şöyle devam etti: "AKP-MHP ikilisinin getiriş biçimiyle yeni ve daha riskli gelişmelerin tetikleyicisi haline gelen bu anayasa değişikliği samimi bir kabulü hak etmekten uzaktır. AKP-MHP ittifakı bu ülkeye özgürlük ve demokrasi değil, olsa olsa Türk-İslam sentezinin çok iyi bildiğimiz baskı ve şiddet dolu anlayışını getirecektir. Hangi nedenle olursa olsun bu ittifakı destekleme eğiliminde olanlara, bu yanlışa düşmemeleri çağrısını yapıyoruz."
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın dünkü grup toplantısındaki konuşmasını da eleştiren Ufuk Uras, "CHP lideri, Meclis çatısı altında din alimliği yapmakta, örtünmenin dindeki yerini tartışmaktadır. Sayın Baykal’a sormak istiyoruz; Parlamentoda dini referanslarla bir tartışma sürdürmek, laikliğe ne derece uygundur? Dini kurallar örtünmeyi zorunlu kılıyor ise ’Türbana evet’ mi diyeceksiniz?" diye konuştu. Uras, yeni özgürlükçü bir anayasa yapılması çağrısında bulunarak, "Perakende değişikliklerle özgürlük olmaz" dedi.
"Biz köle sahiplerinin değil, kölelerin özgürleşmesinden yanayız" diyen Uras, Mecliste bugün ilk tur oylaması yapılacak Anayasa değişikliği teklifine "Boş" oy kullanacağını bildirdi.
Kaynak: Milliyet
Yunus

No comments: