Sunday, February 17, 2008

Yorum: Tamer Akçam

Sevgili Dostum (Hackmaster),

Tamer Akçamın kitaplarını ve Mavi Kitabı okumuş biri olarak bir konuda fikrini almak istiyorum. Ermenilerin ileri sürdüğü bir olay var. Diyorlar ki,



"...birinci dünya savaşı başladığında Ermeni cemaati devlete bağlılığını bildirdi, patriklerimiz halkımızı en küçük taşkınlık yapmamaya çağırdı. Savaş başladığında da 400 bin ermeni erkeği askere alındı. Askere alınan erkekler silah verilmeyip çoğunlukla amele işlerinde çalıştırıldılar ve çok yerde de işleri bitince katledildiler. Ermenilerin zaten ayaklanacak gücü yoktu. Sadece Osmanlıya inanmayan bir grup ermeni askere gitmemek için rusyaya kaçarak gönüllü birliklere katıldılar. Ayrıca Ermenilerden ev bıçaklarına kadar bütün silahlar toplandı fakat Kürtler bu arada devlet eliyle silahlandırıldı..."



Yani demek istedikleri şu ki, tehcir için bir sebep yoktu, ortada ermenilerin osmanlıya karşı bir tehditi söz konusu değildi ama devlet kafaya bunu koyduğu için savaşı bahane etti.

Bir yere kadar elimden geldiğince cevap verdim ama kimi çok ciddi iddiaları var ki, bunlara profesyonel tarihçilerin cevap vermesi gerekiyor. Sen ne düşünüyorsun dostum?

No comments: