Friday, February 22, 2008

Bir eli faizde, bir eli kumarda!

Bir eli faizde, bir eli kumarda!
AKP’nin seçim meydanlarında türban dışındaki en büyük söylemi neydi, hatırlayanınız var mı?
Diyeceksiniz ki o kadar çok şey söylendi ki hatırlamak zor… Haklısınız; AKP iktidarının en önemli özelliği bu aslında; işlerine gelmeyen şeyi anında hafızalarından silip atıyorlar. Ya da sözcüleri aracılığıyla “Aslında öyle demek istememiştik. Siz öyle anlamışsınız” açıklamaları yapıp pişkince işin içinden sıyrıldıklarını düşünüyorlar.

Neyse AKP’nin unutkanlığı ayrı bir yazı konusu… Biz yeniden AKP’nin havada kalan seçim söylemlerine dönelim; Ne diyorlardı seçim meydanlarında kendi tabanlarına: “İktidara gelince kumarı yasaklayacağız… Faizi kaldıracağız…”

Hatırladınız mı şimdi?

Peki, ne yaptı AKP bu konuda?

Haram dedikleri faiz ve borç, Türkiye ekonomisinin temelini oluşturdu. AKP döneminde borcumuz boyumuzu aştı. Hem de kat be kat…

Peki faiz?

Türkiye, dünyada Amerikan Doları’na en yüksek faizi veren ülke. Tüm dünya hatta ABD’nin kendisi dolara uygulanan faizi düşürürken Türkiye dolara en yüksek faizi vermeye devam ediyor. Dünya ülkeleri dolara yüzde 2–4 arasında değişen oranlarda faiz uygularken; Türkiye’de bu oran yüzde 15–17 düzeylerinde geziniyor… Durum böyle olunca da sıcak para doğal olarak Türkiye’ye geliyor… Tabi bu para tavşan kadar ürkek bir para… En ufak bir tedirginlik duyduğunda geldiğinden daha hızlı biçimde o ülkeyi terk ediyor. Tabi ki ekonomisini de yerle bir ederek.

İşte Başbakan Erdoğan’ın “taş gibi” dediği ekonomimizin iç yüzü bu: Yani uluslararası sermaye yatırım için gelmiyor Türkiye’ye… Faiz için geliyor faiz…

Gelelim kumara...

Yabancı sermayenin faiz cennetine dönüşen Türkiye, iç ekonomide de kumara teslim olmuş durumda. Hem de “şans oyunları” adı altında devlet eliyle oynatılan kumara. Fazla değil 5–6 yıl öncesine gidin. Türkiye’de şans oyunu denince akla Milli Piyango ile at yarışları gelirdi. Bir de AKP iktidarı zamanında dal budak saran tabloya bakalım: İşte devlet eliyle oynatılan kumarın tablosu:

PAZARTESİ On Numara

ÇARŞAMBA Şans Topu

PERŞEMBE Süper Loto 6/54

CUMARTESİ Sayısal Loto 6/49

PAZAR Spor-Toto, Skor-Toto, Süper-Toto, Spor-Loto, Gol 7

İDDAA Her gün oynanıyor

KAZI KAZAN Her gün oynanıyor

AT YARIŞLARI Her gün; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ya da Urfa’da yarışlar düzenleniyor. 2008 yılında 487 yarış günü var. Üstüne üstlük bir de gece yarışları başladı.

MİLLİ PİYANGO Her ayın 9, 19 ve 29’unda çekiliş var…

Hükümetin, Salı gününe de bir talih oyunu koyma çalışması olduğu söyleniyor. Ama her gün oynanan at yarışı, iddaa, kazı-kazan Salı günleri de bol bol oynanıyor zaten.

Cuma günü ise şimdilik boş... O güne özel bir oyun düşünülmüyormuş.

AKP döneminde kumar 2,5 kat arttı

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) 2002 ile 2006 yılları arasında devlet denetiminde oynatılan resmi kumara ilişkin yaptığı bir araştırma var. Bu araştırmaya göre, son beş yılda Türkiye’de devlet eliyle kumar oynayanların sayısı tam 2,5 kat artmış. Oynanan para ise 15 milyar YTL’ye dayanmış durumda. Gerçek anlamda bir servet yani.

Eee, vatandaş devlet eliyle kumara alıştırılınca reyting peşindeki televizyonlar da ister istemez bol para ödüllü yarışmalara yöneldi tabi ki… Show TV; Acun Ilıcalı ile Var mısın Yok musun?, Star; Kenan Işık ile Kim 1 Milyon İster?, Fox TV; Ahmet Çakar ile Şansa Bak, Kanal 1; Tamer Kardağlı ile Hayatımın Şansı, ATV ise Şans Yolu adlı bol para ödüllü yarışmayı baş tacı yaptı. Çünkü devletten sonra televizyonlar da reytingin sırrının kumar olduğunu keşfetti.

Vatandaşa “bir eli yağda, bir eli balda” hayat vaat eden AKP’nin Türk halkını getirdiği nokta bu işte: “bir eli faizde, bir eli kumarda”...

Hani faiz ve kumar haramdı?
gerçek gündem
http://www.gercekgundem.com/?c=54566

No comments: