Saturday, February 9, 2008

Çatışma mı?Atışma mı?Sataşma mı?

TÜSİAD, "AKP ve MHP'nin kurdukları türban koalisyonuna" çok kızmış. - "Bu laikliği bozar" diyor, doğru söylüyor. - Ancak , "AB sürecindeki Türkiye'ye zarar veriyorsunuz; siz AB'ye karşısınız" beyanı ile de yanılıyor. Ardından "MHP-TÜSİAD atışmaları başlıyor" . "Sen Türkiye'den yanasın, ben Türkiye'den yanayım" yarışına giriyorlar. - Yanlışlar ve doğrular o kadar iç içe girmiş ve karıştırılmış ki, herkes ayrı telden çalmaya başlıyor. - Neoliberaller ve kimi Atatürkçüler TÜSİAD'ı alkışlamaya başlıyorlar; "TÜSİAD nihayet Atatürkçülüğü savunmaya soyundu, AKP'nin gerçek yüzünü gördü" diyorlar. - Sempatizanları "MHP'nin, TÜSİAD'ın dersini verdiğini" söylüyorlar...Kim haklı? Sıralayalım bakalım:
1) TÜSİAD, "MHP'nin AKP ile birlikte Türkiye'yi dinci bir yapıya götürdüğünden yakınır görünüyor." Ancak, dinci (ve İslamcı) partinin 3 Kasım 2002 ve 22 Temmuz 2007'de iktidara taşınmasında en büyük desteği TÜSİAD'ın baş patronlarının ABD ile birlikte verdiğini cümle âlem biliyor. Perşembenin gelişi çarşambadan belliydi. TÜSİAD'ın, "AKP ile koalisyona başladı diye MHP'yi eleştirmeye hakkı var mı" ? Hem İslamcı partiyi iktidar yap hem de Türkiye'yi İslamlaştırıyorlar diye eleştir; biraz çelişki olmuyor mu?
2) Gelelim " AB süreci " üzerindeki TÜSİAD eleştirisine; "AKP ve MHP'nin türban koalisyonu,Türkiye'nin AB sürecini bozuyormuş!" ... Hoppala... Aman efendim bu da nereden çıkt?.. AKP'yi TÜSİAD'la birlikte iktidara taşıyan ABD ve AB değil mi? "Türkiye'ye Atatürk cumhuriyeti yerine İslamcı bir iktidar (ve yapılanma) gerekir" diyenler ve bunu planlayıp uygulayanlar ABD ve İngiltere. İnanmayanlar Rand Corporation'ın 1996 Türkiye raporunu okusunlar. (*) Hal böyle iken MHP'nin, AKP'nin iktidarını güçlendirecek şekilde hem Cumhurbaşkanlığı'nda hem türban sorununda ona arka çıkması, Batı'yı neden rahatsız etsin ki? - AKP iktidarını destekleyen Batı... -iktidarın gücüne güç katan MHP... ABD ve AB'nin MHP'ye teşekkür etmeleri gerekmez mi? Her istediklerini veren AKP iktidarı MHP sayesinde daha güçlü hale gelmiş. - TÜSİAD'ın kalkıp, " AKP ve MHP'nin kafalara taktırdıkları türban AB sürecimizi baltalar" demesi çok garip. Batı bağıra bağıra, "Biz Atatürk' ün Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Lozan'ı istemiyoruz; onun yerine İslam devleti istiyoruz" demiyor mu? Bush , Gül' ün gözlerinin içine baka baka söylemedi mi? - İslam devleti olunca türban da olacak. Yine insaflı davrandılar, "ılımlı İslama uysun diye çene altına bağ koydular" , daha ne yapsınlar? Alın size "ılımlı İslam" , çeneler açık, daha ne istiyorsunuz!.. - "Gül'ü seven dikenine katlanır" . Hem Batı'nın tekelleri Türkiye'de istedikleri gibi, çok özel ayrıcalıklarla pazarı işgal edecekler; Ankara'dakiler BOP'a angaje olacaklar, her istediğinizi yapacaklar. Bütün bunlardan sonra "Vallahi türbanınıza katlanamayız" demeye hakları var mı? "Gül'ü seven türbanına katlanır" . Arap kralının entarisine katlanıyorsunuz da sizin rahibelerinizden kopya ettiğimiz Versace marka türbanlı kızlarımızı bize çok mu görüyorsunuz demezler mi adama?

AKP, MHP ve TÜSİAD aynı tarafta TÜSİAD-MHP atışması bana biraz şike gibi geldi. - MHP " Patronlar Kulübü "nü eleştirirken "sermayeye ve Batı'ya karşıymış gibi" bir tavır sergiliyor. Ancak inandırıcı olabilmesi için şöyle demesi gerekirdi. "Türkiye ABD ve AB tarafından BOP ile tehdit ediliyor; Türkiye'nin bu tehdide karşı koyup Lozan'ı ve Cumhuriyeti koruyabilmesi için Rusya ve Çin ile dış politikasını dengelemesi gerekir. Avrasya açılımı kaçınılmazdır." Sermayeye ve Batı sömürgeciliğine çatarken bunları söyleyemiyor ise "soğuk savaştaki Amerikan milliyetçiliği" sınırları içinde kalır ve inandırıcı olamaz. MHP, ABD ve AB'nin desteklediği AKP'ye, içerden arka çıkarak Batı'yı yeterince memnun etmiş olmuyor mu? Şimdi bakalım: - TÜSİAD gözü kapalı ABD ve AB saflarında. - AKP, ABD ve AB tarafından tam destek alıyor. Hem TÜSİAD hem AKP BOP'a karşı çıkmıyorlar; destek veriyorlar. - MHP, AKP ile koalisyona giderek Abdullah Gül ve türban konusunda onun yolunu açıyor. - AKP'nin iktidarını güçlendirmesi ve onun çizdiği yolda ilerlemesi, Washington ve Brüksel tarafından destek alıyor. Bu durumda AKP, MHP ve TÜSİAD'ın aynı cephede olmadığını nasıl söyleyebiliriz? Batı üçünden de memnun... Sanki ortalıkta şike bir maç oynanıyor. Kimileri iyi polis-kötü polis numarasına soyunmuşlar. Garip bir iktidar-muhalefet oyunu oynanıyor. Hâkim de, savcı da, avukat da aynı tarafta...
Ben TÜSİAD Başkanı Sayın Arzuhan Doğan Yalçındağ 'ın yerinde olsam bir jest yapardım: Türbanı eleştirmek yerine, Versace marka fiyakalı bir türban takıp, Tayyip ve Devlet beylerin ortasırda gazetecilere poz verirdim... Time'a kapak olacağına bahse girerim, işte Türkiye'nin tanıtımı böyle yapılır; reklamın iyisi kötüsü olmaz, reklam reklamdır... Ertuğrul Özkök de Hürriyet'in ön sayfasının tamamını, bir güzel bu resme ayırırdı... (*) AKP, Ordu, Amerika Üçgenindeki Türkiye, sayfa 28, Truva, EROL MANİSALI

No comments: