Wednesday, February 13, 2008

Yorum: Sünnet olmak siyasal simgedir

Ali kardeşim, nam-ı diğer Fantom kardeşim hoş geldin. İnşallah burası bizler için güzel bir paylaşım ortamı olabilir, temennilerin için sonsuz teşekkürler.

Tanıdığımız ve maillerini bildiğimiz başka arkadaşlar varsa onları da –imkan bulurlar ve lütfederlerse- görmek isteriz, hatta büyük mutluluk duyarız. Çok orijinal ve saygıdeğer arkadaşlar vardı aramızda, ulaşabilirseniz hepsine sonsuz selamlar saygılar.

Sünnet üzerine detaylı bir analizi içeren paylaşımın bir hayli matrak ve dikkat çekici olmuş.

Hatırlarsan benzer bir durum sakal için söz konusu olmuştu. “Çember sakal da siyasi simgedir” denince tüm sakallılar ve yüzünde bıyık dışında tüy uzatanlar simge namına güme gidivermişti.

Üniversite kapılarında seyyar berberler dudak altındaki kılları bile almaya başlamış, dünyaya rezil rüsva olmuştuk. Hatırladığım kadarıyla Emre Kongar da sakalını kesmeyi reddettiği için üniversiteden istifa etmişti.

Diğerlerinin ciddiye alacağını zannetmiyorum, ama bu sünnet hadisesi Celal Şengör için ciddi bir problem teşkil edebilir.

Dinsel inanca sahip olanların üniversitelere alınmaması gerektiğini savunurken, başörtüsünü de “inanç sahibi olma” öğelerinden biri olarak görmüştü.

Sünnet olanların, cuma namazına gidenlerin, oruç tutanların, hatta konuşmalarının arasında “inşallah, maşallah, çok şükür, hay Allah, Allah Allah, fesüphanallah, maazallah, Allah korusun, Allah bağışlasın, Allah tamamına erdirsin, Allah analı babalı büyütsün … vs” diyenlerin de dini inançlara sahip olması pek kuvvetle muhtemel olduğu için onlara da kapıları kapatması gerekmektedir.

Ki böylece tutarlı bir bilim insanı olabilsin, arkaik pozitivizmin yılmaz bir neferi olma özelliğini sürdürebilsin.
Yunus

No comments: