Tuesday, February 5, 2008

Kim başkan olsun !!?

Beyaz Saray yarışında en kritik dönemece gelindi.
Bugün 24 eyalette yapılacak ön seçimin ardından Başkanlık koltuğu için partilerin adayları da bir anlamda belli olacak. Dünya ve Türkiye'nnin siyasetini yakından ilgilendiren bu seçim sonrası siz bu dört güçlü adaydan hangisini Beyaz Saray'da görmek istersiniz?

Hillary Clinton New York Senatörü 60 yaşında

Barack Obama Illinois Senatörü 46 yaşında

Demokrat Parti'de ön seçimlerin ardından son yapılan anketlere göre New York Senatörü Hillary Clinton yüzde 47, Illinois Senatörü Barack Obama ise yüzde 43'lerde görünüyor.
Beyaz Saray'da siz kimi görmek istersiniz?

Hillary Clinton
Barack Obama
John McCain
Mitt Romney

Cumhuriyetçilerde ise son yapılan anketlere göre Arizona Senatörü John McCain, rakibi Mitt Romney'e açık ara fark atmış durumda. McCain yüzde 48'le adaylığı neredeyse garantiledi. Mitt Romney'ye destek ise yüzde 25'lerde...

John McCain 71 yaşındaArizona Senatörü
Mitt Romney Massachusetts Valisi 61 yaşında

Süper salı geldi çattı.
Bugün aralarında başkanlık yarışının kaderini belirleyecek New York, Kaliforniya, Illinois ve New Jersey'nin de bulunduğu 24 eyalette ön seçim var.

ABD için bugün "Süper Salı". Çünkü bugün Beyaz Saray yarışında en kritik dönemeç. İki parti, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, 24 eyalette başkan adayını belirlemek için sandığa gidiyor. Her iki partinin başkan aday adayları ülkenin bir kıyısından diğerine kadar uzanan 24 ayrı eyalette, seçmenlerin vereceği kararla ya elenecekler ya da yola devam edecekler.Demokrat Parti’den Senatör Obama ve Senatör Clinton arasında başa baş bir yarış yaşanıyor. Cumhuriyetçi Parti’de ise Senatör McCain’in ipi göğüslemesi bekleniyor. Partiler resmi adaylarını yaz aylarındaki kurultayında açıklayacak.

TÜRK HALKI BEYAZ SARAY'DA KİMİ GÖRMEK İSTİYOR?

ABD'de başkanlık koltuğuna oturacak kişi aynı zamanda dünya siyasetine de yön verecek. Türkiye de bundan etkilenecek. Peki bu durumda, Beyaz Saray'da siz kimi görmek istersiniz?
EN GÖZDE CUMHURİYETÇİ MCCAIN

Cumhuriyetçi Parti’de, hemen her bölgede en yakın rakibi Mitt Romney’e "iki misli fark atan" Senatör John McCain’in "parti başkan adayı" olmayı garantileyeceğine inanılıyor. Ancak, iki senatör, Hillary Clinton ile Barack Obama’nın kıyasıya çekiştiği Demokrat Parti’de sonucu kestirmek mümkün değil ve "başkan adaylığı" mücadelesinin "Süper Salı" sonrasında da sürebileceği tahmin ediliyor. Clinton ile Obama, birçok eyalette "başa baş" gidiyor. California, New York, Illinois ve New Jersey, Süper Salı’nın en önemli muharebe alanları.

CLINTON VE OBAMA KIYASIYA YARIŞACAK

Tüm aday adayları Süper Salı öncesinde yoğun kampanya yaptılar. Esas merak edilen Clinton-Obama savaşının sonucu. Tarihte ilk kez, Demokrat Parti rakip Cumhuriyetçi Parti’nin karşısına "ya bir kadın ya da bir siyah başkan adayı" ile çıkacak. Clinton da Obama da, 4 Kasım’da karşılarına çıkacak rakibin "John McCain" olacağı varsayımıyla kampanya yapıyorlar. CBS/New York Times anketinde, McCain’e yüzde 42, Romney’e ise yüzde 23 oranında destek verildiği görüldü. USA Today/Gallup anketinden de McCain, yüzde 24’e karşı yüzde 42 ile önde çıktı. Hillary Clinton, "16 yıldır, Cumhuriyetçiler’den gelen ateşe göğüs geriyorum, bu konuda test edilmiş bir kişiyim" dedi. Clinton, tecrübesiyle McCain’in karşısında durabilecek tek aday olduğunu ima etti. Hillary kendisinin deneyimli, Obama’nın da tecrübesiz olduğunu aylardır sürekli işliyor. CBS televizyonuyla The New York Times’ın ortak anketine göre, Clinton ve Obama, yüzde 41’er desteğe sahip. USA Today/Gallup anketinde de Clinton’a yüzde 45, Obama’ya yüzde 44 destek geldi.Obama, "kutuplaştırıcı" olarak nitelediği Clinton’a karşı "birleştirici" olduğu argümanını sık sık savunuyor. Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için, delege sayısının yarıdan bir fazlası olan 2 bin 25 delege kazanmak gerekiyor. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olabilmek için ise delege sayısının yarıdan bir fazlası olan bin 191 delege kazanmak gerekiyor.

ARNOLD'UN OYU MCCAIN'E, KARISININ OBAMA'YA

Heyacan yaratan bir isim olan Illinois Senatörü Obama, California’nın Cumhuriyetçi Partili Valisi Arnold Schwarzenegger’in Demokrat eşi Maria Shriver’dan destek aldı. Schwarzenegger, Cumhuriyetçi Parti’den Senatör McCain’i desteklediğini açıklamıştı. Shriver, Kennedy Ailesi’nin bir ferdi. Senatör Edward Kennedy ve ağabeyi eski Başkan John F. Kennedy’nin kızı Caroline de Obama’ya açıkça destek vermişlerdi. Shriver, Los Angeles’te, talk-şovcu Oprah Winfrey ve Illinois Senatörü’nün eşi Michelle Obama ile birlikte Obama için kampanya yaptı.

HILLARY YİNE AĞLADI
GEÇEN ay New Hampshire eyaletindeki önseçim akşamı yapılan bir toplantıda ağlamaklı olan ve beklentilerin aksine seçimden zaferle çıkan Hillary Clinton Süper Salı arifesinde de "kendine hakim olamadı." Hukuk okurken staj yaptığı Yale Çocuk Çalışmaları Merkezi’ndeki toplantıda akıttığı gözyaşlarının Clinton’a oy getirip getirmeyeceği bugün anlaşılacak

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/8170310.asp?gid=229&sz=25560

No comments: