Friday, February 22, 2008

Yorum: Bir eli faizde, bir eli kumarda

Sevgili dostum ben bu çeşit eleştirileri ciddiye alınacak eleştiriler olarak göremiyorum. Spor Toto-Loto ile, Ahmet Hoca’yla Şansa Bak ile, Kazı Kazan vs … ile bir hükümet eleştirilmez.

Bilmem hangi tarihte kurulmuş devlet kurumları olan Milli Piyango, TFF vesaire ile özel TV kanalları yasalar ve denetimler çerçevesinde diledikleri şans oyunlarını düzenleyebiliyorlar. Ne bunlar AKP’nin başının altından çıkmıştır ne de düzen değişmiştir. Bu geçmişte de böyleydi gelecekte de böyle olacak.

Günümüzün kapitalist dünyası işte böyle bir şey.

Herhalde AKP de “Milli Piyangoyu kapatıyorum, şans oyunlarını yasaklıyorum!” deseydi ne ılımlı İslamcılığı kalırdı ne şeriatçılığı. Ulusalcı darbe özlemcilerinin bu durumda neler söyleyebileceğini tahmin etmek hiç de zor değil. Açık yerlerde içki yasağı konusunda bile ne fırtınalar koparıldı.

Belki de böyle bir işe kalkışsalardı, şu anda Zincirbozan ellerinde gün sayıyor bile olabilirlerdi.

Ayrıca, yazar cari açık, yapısal nedenleri ve kalıcı enflasyon gibi ekonomimizin kalıcı sorunları üzerinde yoğunlaşmak yerine yine bilindik temelsiz iddiayı tekrarlamış.

Yüksek reel faizle borç almak ise bir hükümetin temel ekonomik politikasıyla değil, ülkenin ekonomik vaziyeti ile açıklanır. Ülke olarak kaynakların kendine yetmiyor ve borç almak durumunda kalıyorsun. Riskin de diğer ülkeler kadar düşük olmadığı için fazla faiz veriyorsun, üstelik enflasyon belası da var.

Bu sanki yeni bir şeymiş gibi, biz Özal zamanının çocukları değilmişiz ve hiçbir şeyi bilmiyormuşuz gibi ortaya sürülüyor.

En trajikomiği de, bu çeşit şikayetlerde bulunan birçok kişinin bir zamanların hiper enflasyon-faiz sarmalları sırasında ekonomik yönetimde yer alanlardan ve bu hastalıkta pay sahibi olanlardan olması. Herhalde pişkinlik diye buna deniyor.

Şu sorunun da bir cevabı vardır herhalde:

Yabancı sermaye şimdi %7-8 yüksek reel faiz için geliyor da niye bundan 6-7 sene önce %30 reel faiz için gelmiyordu? Türkiye’de reel faiz son yirmi yıldır ne zaman düşük olmuş ki bu iddianın bir tutarlılığı olsun?
Saygılar

No comments: