Tuesday, May 6, 2008

Yorum:Çok eşlilik üzerine

Sevgili arkadaşlarım,

Konuyla ilgili vardır,yoktur olayına girmek yerine şimdilik kısaca ,erkek arkadaşlarım bu konuya şaka-gerçek takıldıklarında onlara direk söylediğim şu düşüncelerimi sizlerle paylaşayım:

''Dört eş olayını peygamberimizi örnek alan erkekler olarak ve sünnetidir diye yapacaksınız öyle mi...?
O halde sünnet olayına başından girelim.Önce 25 yaşına kadar bekar ve namuslu olarak yaşayın, sonra 40 yaşlarında dul bir hanımla evlenin ,üstelik bu arada size genç kızlar da teklif edilecek ve siz hayır diyeceksiniz.

Sonra evliliğiniz artık ne kadar sürer bilinmez ama (siz 50li yaşlar gelin)hanım sizden önce vefat ederse(bu arada siz de vefat edebilirsiniz tabi..vah vah derim ben hiç merak etmeyin:) 3 yıl kadar da bekar yaşayın.

Sonra da yine 50li yaşlarda dul bi hanımla evlenin...
Sonra yine biz bu konuyu konuşalım , çünkü size hala yaşlı ve dul hanımlar bulmak gerekecek.

Bu arada peygamberimizin hayatını uygulayarak yaşayacağınıza göre evlendiğiniz hanımlara da kendi soyadınızı vermeyi bırakırsınız zira örnekle söyleyecek olursam Hz.Aişe; Aişe zevc Muhammed olarak değil ,daima Ayşe bint Ebu Bekir olarak anılmıştır.

Üstelik dinimizde olmayan ;geleneklerden dinmiş gibi karışan soy ;erkek evlattan devam eder düşüncesini de terk edip peygamber efendimizin soyu nasıl kızı Hz.Fatıma'dan devam ettiyse siz de artık kız evlatlardan da soy devam ettiğini kabul edersiniz...''

İşte bu ve benzeri cümlelerim olur arkadaşlarıma ve peygemberimizin hiç de uygulamayı düşünmedikleri sünnetlerinden,müslümanın yaşam biçiminden bahsederek, sonunda 4 evlik konusuna gelinceye kadar yapılması gereken çok şey olduğu konusunda anlaşır(onlar anlaşır görünür, ama şaşkın ) vaziyette konuyu noktalarız.

saygılar...
aKrep...

diyerek gün içinde yazdığım yazımı şimdi eklemek için açtığımda sevgili Yunus'un yazısını okudum.
Kişisel değer yargılarının dışında bir yazı yazdığını eklemen faydalı oldu en azından benim için.tşkler.
Ne geçmiş ,ne şimdi ,ne de gelecek için çok eşliliği doğal bir olgu olarak görmüyorum. Buradaki nezaketinden dolayı da ayrıca tşkederim Yunus.
Bize öğretilen erkek tanımlamasının(babadır,kocadır,dayandığındır,güvendiğidir,namusundur,helalindir,koruyanındır,gözetenindir,seni muhtaç etmeyendir,rezil etmeyendir,saygı duyduğundur...vb...)dışındadır.

Kadınını zor bir duruma düşürüp,istemeden paylaşmak zorunda bıraktırdığı için de
erkeğin çok eşliliği onun zayıflığıdır diyorum şimdilik.

saygılar...
aKrep...

No comments: