Thursday, May 15, 2008

israil: AKP'ye minnettarız

İsrail: AKP'ye minnettarız

İsrail Başbakanı Olmert, Erdoğan için "Hakikaten iyi arkadaşım" diyerek teşekkür etti.
İsrail’in kuruluşunun 60. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Başbakan Olmert’in dünya medyasından özel davet ettiği 4 gazeteden biri de Hürriyet oldu. Olmert konuyu Başbakan Erdoğan’a getirerek, Suriye-İsrail barış sürecinde oynadığı rolden söz etti: "Hakikaten iyi arkadaşım, Başbakan Erdoğan bana, Suriye ile görüşme süreci yaratma girişimi amacıyla aracı oldu. Türk Başbakanı’na çabaları için minnettarım."

İSRAİL bayrakları ile donatılmış araçların arasından geçerek Başbakanlığa ulaşana kadar Ehud Olmert (63) dört devlet/hükümet başkanıyla görüşmüştü bile. İsrail Başbakanı saat tam 11.15’te odasının kapısında güler yüzle bizi karşılarken bu yoğun tempodan dolayı yorgun olmaktan çok keyifli gözüküyordu: "Bugün üç liderle daha görüşeceğim. Yarın da (dün) Başkan Bush geliyor."

60’ıncı yılını kutlayan İsrail Devleti kuruluşundaki yalnızlığa sanki inat, bu hafta ’Başkanlar konferansı’ düzenliyor. Avrupa’dan, Asya’dan, Afrika’dan davetli onlarca hükümet ve devlet başkanı İsrail’in çağrısına uyuyor. Olmert’in ofisi bu özel hafta için dünya medyasından dört gazete seçti. İspanya, Hollanda ve İsveç’ten seçilen gazetelerin yanı sıra Türkiye’den Hürriyet Gazetesi de davet edildi. Olmert dört gazeteciyle görüşmesinde Suriye-İsrail barış sürecinde Türkiye Başbakanı’nın oynadığı rolden ilk kez açıkça söz etti. Irak’ın geleceğinden, İran’ın Lübnan’daki varlığına kadar geniş yelpazedeki sohbet sırasında Olmert sözü dönüp dolaşıp sürekli Türkiye’ye getirdi.

Çin ve Türkiye örneği

Olmert söze, "Babam 1933 yılında Çin’den İsrail’e göç ettiğinde bir rüyası vardı" diye başlıyor. Ardından İsrail’in 60 yıllık tarihindeki başarıları ve çözümsüz sorunlarını da sayarak ekliyor: "İsrail bugün babamın hayallerinin çok ötesine geçti. Dünyanın gündemine oturduk. İngiltere, Fransa bize geliyor. İsrail Cumhurbaşkanı Türkiye’ye gidiyor. Türk Başbakanı eminim yakında yine gelir..."

Çin’e kadar uzanan bu girizgáh üzerine Hollandalı gazeteci ilginç bir soru yöneltti:

Çin’in yükselişine ne diyorsunuz? Ne Yahudisi, ne de Evangelist kilisesi var?

Çin’de Yahudi olmamasına rağmen aramızda 5 milyar dolarlık ticaret hacmi var. Evangelist kilisenin olmadığı Türkiye ile yılda 3 milyar dolar ticaret yapıyoruz. Çünkü Türkiye ile İsrail’in çok ortak noktası var. Birlikte iş yapmak istiyoruz. Bakın ABD ile ülkemin ilişkisinden gurur duyarım. Ama bu ilişkiyi sadece ABD’de yaşayan Yahudi rakamıyla izah kalkıp küçümsemeyin. ABD’deki Yahudiler nüfusun sadece yüzde 3’ü kadar. ABD bu yüzden İsrail’i desteklemiyor. George W. Bush, İsrail’i ortak değerlerimiz için destekliyor.

Türkiye Avrupa’nın parçası

Ne gibi ortak değerler?


Demokrasi, insan hakları, ifade ve inanç özgürlüğü, terörle mücadele... Hangi bölgede yaşıyoruz unutmayın. Bana Ortadoğu’da başka bir demokrasi gösterin. Bölgeye en yakın demokrasi Türkiye. Türkiye de Avrupa’nın parçası... Hemen hemen...

Umarız öyle olur.

Avrupa’nın parçası olmak istiyorlar ve biz de saygıyla destekliyoruz.

Erdoğan’ın çabaları

Siz de Golan tepelerinde savaştınız... Bugün Suriye ile İsrail arasında yürüyen barış görüşmelerinde Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile Büyükelçi Ahmet Davudoğlu’nun da aracılık ettiği haberleri geliyor. Ayrıntı verebilir misiniz?

Görüyorum ki Türkiye’deki kaynaklar size epey bilgi vermiş, neden bana soruyorsunuz?

Teyit için efendim.

Tek söylemek istediğim şudur: Hakikaten iyi arkadaşım, Başbakan Erdoğan bana, Suriye ile görüşme süreci (zemini) yaratma girişimi amacıyla aracı oldu. Umarım bu süreç hayata geçer ve başarılı olur. Bu kadarını söyleyeyim. Ama Türk Başbakanı’na çabaları için minnettarım.

Lübnan’da İran kokusu

Lübnan’daki son gelişmeler için İran’dan kuşkulanıyor musunuz?


Lübnan’da İran kokusu alıyorum. İran parası var, İran silahı var. Yani İran var.

Irak’ın geleceği için ne düşünüyorsunuz?

Irak bölünmeden tek parça kalmalı, etnik devletlere ayrılması çok kötü bir fikir.

Filistin konusunda yumuşadınız, değiştiniz mi?

Elbette değiştim, dünya da değişti. Golda Meir ’Sadece eşek fikir değiştirmez’ derdi.

Üç kahramanından biri Atatürk

BAŞBAKANLIK Ofisi’ndeki basın sohbetine İspanyol ABC gazetesinden Laural Caro, Hollanda De Telegraaf Gazetesi’nden Teije Brandsma, İsveç Dagens Nyheter Gazetesi’nden Natan Shahaar da katıldı. Ehud Olmert’in makam odasında şahsi eşyası, fotoğrafı çok.

Hemen arkasındaki kütüphanenin rafında duran, Andrew Mango’nun Atatürk biyografisine baktığımı görünce gülüyor. "Alın yazısını değiştiren bir adam değil mi?" diyor ve ekliyor: "Onu da diğer kahramanlarımın arasına yerleştirdim." Gerçekten de Atatürk kitabı, İsrail devletinin kurucusu Ben Gurion ile İngiliz devlet adamı Winston Churchill biyografilerinin hemen yanında konulmuş.

Enis BERBEROĞLU / Hürriyet

No comments: