Tuesday, May 20, 2008

Sorular: Demokrasi devleti mi?

Emre Kongar’ın söylediklerinin büyük kısmına katılıyor ve Hadesperado dostumun da sorusu üzerine Kongar’ın dile getiremediği bazı sorularla bu yazıyı genişletmek istiyorum:


-Dünyada bu kadar parti kapatan çağdaş demokratik bir sistem veya ülke var mıdır? Varsa nerededir.

-Üzerinden 6 ay dahi geçmeden, %47 oy almış bir parti hakkında kapatma davası açılması, bunun için de gazete kupürlerinden derlenmiş bir iddianame tanzim edilmesi hukuksal mıdır?

-Böyle bir davada Anayasa mahkemesinin hakkında henüz karar vermediği bir düzenlemeyi aleyhte delil kabul eden bir savcının nasıl bir hukuk adamı olduğu konusunda ne tür bir yargıya varılabilir? Demokratik ülkelerde böyle hukuk adamlarına rastlamak olası mıdır?

-Hukuk devleti ile yasa devleti arasındaki fark anlaşılmış mıdır?

-Demokrasi ve evrensel hukukun beşiği olan ülkeler bu davayı hukuk dışı bulurken, bunun hukuksal olduğunu iddia edenlerin dayanağı hukuk mudur yoksa tepeden inmeci devlet anlayışının anti demokratik yasaları mıdır? Tereciye tere satılır mı?

-Bir hukuk devletinde 367 komedisi yaşanabiliyorsa böyle bir anayasa mahkemesine nasıl güvenilebilir? Turgut Özal’ın hali ne olmuştur, merhumun cumhurbaşkanlığı butlanla sakat mıdır?

-18 yaşını geçmiş kazık kadar insanların giyim kuşamları yüzünden üniversite kapılarından sürüldüğü çağdaş bir hukuk devleti var mıdır?

-İnsanlara peruk taktırarak cumhuriyet kurtulur mu?

-Kürt bölgelerinde DTP de kapatılırsa halkın %90’ının oyu ne olacaktır? Oy veren her 10 kişiden 9’unun (ki herhalde kalan 1’i de asker ve güvenlik görevlileri ve onların aileleridir) iradesini yok sayan rejime ne ad verilir? Böyle bir durumda “silahlı mücadele meşru hale gelmiştir” propagandası yapanlara nasıl bir yanıt verilmesi düşünülmektedir?

-Hukuk devletlerinde askerlerin uluorta siyasete müdahale etmeleri vaki midir? Askerlerin iktidara veya muhalefete laf yetiştirmesi doğru mudur?

-E-muhtıra gibi araçlarla halk iradesini yok sayma hangi muz cumhuriyetlerinde olmaktadır, bunların içerisinde Türkiye de var mıdır?

-Türkiye’de çeteler niçin özellikle görmezden gelinmeye çalışılmaktadır?

-Hangi demokratik ülkede muhalif bir gazetenin yazarının darbe çığırtkanlığı yaptıktan sonra elini kolunu sallaya sallaya dolaştığı görülmüştür?

-Niçin aynı gazetenin aynı yazarı, atılan bombaların çete işi olduğunu öğrendikten sonra süt dökmüş kedi gibi susmaktadır?

-El bombaları niçin büyük gizliliğe sahip olması gereken askeriyenin kışlasından temin edilmiştir? Bu bombaları kim, nereden sağlamıştır?

-Şemdinli iddianamesini hazırlama cüretini gösteren savcıya neler olmuştur?

-Farklı dine mensup vatandaşlarını Türk vatandaşlarından ayrı tutarak vakıf mallarına ve yetimhanelerine haksızca el koyan başka bir demokratik ülke var mıdır?

-Nobel ödülü almış kendi edebiyatçısına düşündüklerini dile getirdiği için dava açan başka bir ülke var mıdır? Varsa hangisidir?

-Bir roman karakterinin sözleri yüzünden bir yazar kovuşturmaya tabi tutulur mu? Bu komedinin müsebbibi kimdir?

-Kurucusuna hakaret edildiği gerekçesiyle youtube gibi siteleri başka hangi ülkeler yasaklamaktadır? Kuzey Kore, Burma gibi ülkelerin arasında Türkiye’nin yeri nedir?

-Bundan 80-90 yıl önceki anlayışı çağdaş demokrasiye ve hukuk devletine tercih eden, onların yanlışlığını ifadeyi suç sayan bir dünya ülkesi kalmış mıdır? Bu psikolojik rahatsızlığın temelinde neler yatmaktadır?

-Tüm bu yazılanlar, demokrasinin yerleştiği bir ülkeyi mi ifade etmektedir?

-Niçin iş bunlara geldiğinde aşağıdaki soruları soran cumhuriyet yazarımız sus pus olmaktadır

......

No comments: