Monday, March 10, 2008

Yorum: Başörtüsü konusunda PKK-Kemalist benzetmesi

Sevgili dostum PKK kadrosunun başörtüsü konusundaki düşüncelerinin "kemalist"lerinkilere benzediği bilinmeyen bir olgu değil. Bu ne PKK'yı Kemalist yapar, ne de buna benzer bir yargıya ulaşılabilir.

"Kemalist" kelimesini özellikle tırnak içerisinde yazdım, çünkü sayıları az da olsa gerçekten Atatürk vizyonunun şekilselliğini değil özünü benimsemiş kimseleri elbette bu kesişmenin dışında tutmak gerekir.

Aslında bu, "dine bakış açısı" olarak tabir edebileceğimiz geniş bir parçanın bir alt kümesi konumunda. Yani asıl benzerlik, ulusalcı Türklerle Kürt milliyetçilerinin İslamiyet'e bakış açısındaki ortak paydadan kaynaklanıyor. Bu bakış açısı tamamen birbiriyle örtüşüyor.

Emekli Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu ile Mehdi Zana'nın söylemlerindeki eşdeğerlik bir tesadüf değildir.

Silahçıoğlu nasıl İslamiyet'ten önceki yüce Türk varlığını övmekteyse, Zana da Mezopotamya'daki yüce Kürt uygarlığını övmekteydi. Her ikisine göre de İslamiyet karşı durulması gereken bir unsurdu, çünkü onun yüzünden halkları ulu ve seçkin özelliklerini yitirmişlerdi, benlikleri dejenere olmuştu.

Şamanizm ve Zerdüştlük övgülerinin kaynağı da budur.

Bu karşıtlığın nedenlerinin en önemlilerinden biri ise, İslamiyet'in Kürt ve Türk toplumları arasında bir yapıştırıcı görevi görmesinden kaynaklanan rahatsızlıktır. Bunu aşırı Türk milliyetçiliğinde nasıl görebiliyorsak, PKK-DTP gibi Kürt milliyetçiliği peşindeki örgütlerde de görebiliyoruz.

Aşırı uçlar her zaman toplumları ılımlaştırıcı ve bağlılığı artırıcı oluşumlardan rahatsızlık duymuşlardır.

No comments: