Saturday, March 1, 2008

Vicdanı Ret

Kişinin politik görüşü, ahlaki değerleri ya da dinsel inançları nedeniyle askerlik hizmetini reddetmesi olarak tanımlanan vicdanı ret, bloğumuzda da anket okarak açılınca oy kullanan ilk kişi olarak düşündüklerimi arkadaşlarımla paylaşma ihtiyacı hissettim.

Hayatımızda ‘’askerlik erkekler için bir sorun,git yap kurtul ki hayatını kurabilesin,askere gidenler psikolojileri bozularak ,silah tutmayı, düşmanla savaşmayı bile öğrenmeden geri geliyorlar,erkeklerin hayatında zaman kaybı ,oğlum olsa askere göndermemeye çalışırım vb...
ya da
askerlik erkekleri değiştiriyor,akıllanıp geri geliyorlar,disiplini,karar vermeyi öğreniyorlar,her Türk erkeği askere gitmeli,askerden kaçan erkek değildir,bir oğlum olursa seve seve askere gönderirim,şimdi çağırsalar koşa koşa giderim askere,asker kaçaklarını bile biz askere gidenler koruyor...vb.
konuşmalar yapılırken olay vicdanı ret olarak karar verilmesi gereken bir boyuta geldiğinde bu kararın kendimce henüz kolaylıkla evet ya da hayır olarak verebileceğim bir karar olmadığını farkettim.

Gönlüm tabii ki bireylerin istemediklerini yapmasından yana değil.Hele de askerlik gibi bir konuda gitmemek için yıllarca kaçak olarak yaşamayı göze alanların,çürük raporu peşinde koşanların,askere gidip de geldiğinde boşa gittim diyenlerin bolca olduğu bir toplumda neden bireyler istemedikleri ,kaçtıkları bir mecburi hizmetin içine girsinler ki.Gönül isterki askerlik profesyonel hale gelsin,vicdanı ret hakkı tanındığında kışlalarımız yine askerlerimizle ama silahtutmayı,savunmayı,
savaşmayı,şehit olmayı,asker olamayı bilen askerlerimizle dolsun...

Şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış topraklarımız bilinçli askerlerimizle korunsun.Bizim ,ülke olarak emeğe dayalı bir savunma gücümüz var bunu kaybetmemeliyiz.

Askerlik yapmadığım ve bu bize mecburi hizmet olarak yansımadığından ,belki bir kadın olarak bu konuda yorum yapabilecek son kişiyken ilk olarak düşüncelerimi yazdım.Konunun pek çok ince noktaları olduğunu ve hassas bir konu olduğunun da farkındayım.

Sonuç olarak kısaca diyebilirim ki :Ülke olarak emeğe dayalı askeri gücümüzü kaybetmemeliyiz,şu an için vicdanı ret hakkına hazır değiliz.Yeterli alt yapı ki kasdettiğim profesyonel askerliktir,hazırlandığında vicdanı ret uygulamasına geçilebilinir.Şu an için ise düşünce özgürlüğü açısından,.bunu konuşmak,savunmak suç olmamalı.
Saygılar...
aKrep...

No comments: