Sunday, August 3, 2008

ANAYASA MAHKMESİ SONUÇLANDI İHTAR KARARI ÇIKTI

Sevgili Kurdoğlu'nun bendenolsun bloğumuzdaki yazısını izniyle taşıdım...
Konu eğlencelik değilmiş:)
sevgiler...
aKrep...

30 Temmuz 2008 Çarşamba
ANAYASA MAHKMESİ SONUÇLANDI İHTAR KARARI ÇIKTI

'AK Parti kapatılmasın' kararı çıktı

Anayasa Mahkemesi tarihi kararını akşam saat 18:05'te açıkladı, AK Parti kapatma davasında 6 ya karşı 5 oyla kapatma istemi reddedildi. AK parti Hazine yardımlarının yarısından mahrum bırakılacak.



Anayasa Mahkemesi kararını açıkladı. Mahkeme 6 karşı 5 oyla AK Parti'nin kapatılmamasına
karar verdi.


Anayasa Mahkemesi aylardır bütün dünyanın merakla beklediği kararını 3 gün süren görüşmelerin ardından bugün açıkladı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç saat 18:05'de yaptığı açıklamada AK Parti'nin Hazine yardımının yarısından mahrum bırakılmasına karar verildiğini açıkladı.

6 KAPATILSIN, 4 HAZİNE YARDIMI KESİLSİN, 1 RED OYU

Haşim Kılıç yapılan oylamada 6 üyenin AK Parti'nin kapatılması yönünde oy kullandığını, 4 üyenin ise AK Parti'nin laikliğin karşıtı eylemlerin odağı olduğunu ancak çok tehlikeli boyutta olmadığını belirttiğini 1 üyenin ise davanın reddi yönünde ok kullandığını açıkladı. Kılıç, daha sonra bir soru üzerine ise red oyu kulanan üyenin kendisi olduğunu belirtti.

Haşim Kılıç Red

Osman Paksüt Evet

Fulya Kantarcıoğlu Evet

Mehmet Erten Evet

Necmi Özder Evet

Şevket Apalak Evet

Zehra Ayla Pektaş Evet

Sacit Adalı Hazine yardımından mahrum bırakılsın

Ahmet Akyalçın Hazine yardımından mahrum bırakılsın

Serdar Özgüldür Hazine yardımından mahrum bırakılsın

Ferruh Kaleli Hazine yardımından mahrum bırakılsın

"HAKARETLERE MARUZ KALDIK "

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, kararı açıklamadan önce yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bu davaların görülme süreciyle ilgili her türlü ahlaki ve insani değerler aşılarak, hakaretlere maruz kaldık. Arkadaşlarımın üzüntülerini bir kez daha bildiriyorum. Bu davaların görülme süreci, mahkemenin kendi planı çerçevesinde yürümektedir. Biz dışardan gelen baskılar çerçevesinde programlama yapmadık, gerekin yaptık. Önümüze gelen davaların ekonomik, sosyal ve siyasi önemi nedeniyle, davanın bir an önce sonuçlanması gereğini gözardı edemezdik. Biz de bu ülkede yaşıyoruz. Bu konudaki, bu davanın öneminin ne kadar önemli olduğunu görmemezlikten gelemezdik. Buna dikkat ettik. Görevlendirdiğimiz raportör arkadaşımız deneyimli, birikimliydi, bu nedenle çok kısa sürede raporunu yazdı. Arkadaşımız yalnız başına bu raporu yazmadı, iki arkadaşımız kendisine refakat etti. 3 arkadaşımız raporu yazıp, kurulun önüne getirdi. Raportörün neden tercih edildiği eleştirisine gelince, türban davasını arkadaşımız tarafından incelenmesi nedeniyle de, kolaylık sağlaması nedeniyle tercih edilmiştir. Sadece budur, herhangi bir sebep düşünmeyelim.

Siyasi parti kapatmalarla ilgili, tabii karar verirken, bir partinin kapatılmasıyla ilgili hiçbir arkadaşımız mutlu olduğunu söyleyemez. Karar vermede çok ciddi sıkıntı çekiyoruz. Arkadaşlarımız bu davada da dile getirmiştir. Ancak, çağdaş ve demokratik ülkelerle beraberlik sağlama adına, ne zamanki bir siyasi parti kapatma davası gündeme gelir, o zaman kararların değişmesi gerektiği konuşulur. Dava daha açılmadan, ilgili siyasi partilerin uzlaşma içinde kararların alınmasını arzu ederdik. Ancak bu konular, dava açılmasıyla canlılık kazandı. Bir kez daha siyasi partilerimize seslenmek istiyoruz. Bu konuda rahatsızlık varsa, topluma ters gelen anayasa değişiklikleri varsa, bunların süratle gerçekleştirilmesini istiyoruz.

Toplumda çok ciddi bir gerginlik olduğunu görüyoruz. Kararın sonucuna bağlı olarak, tekrar tekrar ifade ediyoruz, hangi düşünce ve inançla olursa olsun, birlikte yaşama şartlarının oluşmasını, devamına ilişkin elimizden gelen gayreti gösterme gerekliliğine inanıyoruz. Bu gerginliği azaltma çabaları gösterileceğine inancımızı belirtiyoruz.


"SİYASİLERE ÇAĞRI "

Kılıç, "Siyasi aktörlerimize burdan seslenmek istiyoruz, topluma ters gelen kurallar ve anayasa değişiklikleri varsa bu konuda sürratle uzlaşarak gerekli düzenlemelerin yapılması çağrısında bulunmak istiyoruz" diye konuştu.
Gönderen Kurtoglu zaman: 20:03

1 comment:

Anonymous said...

Böyle bi karar gayet normal.

O kadar Amerikan baskisi sonuc verdi. Geen haftaki haberlere bakilirsa 08.08.2008' de kapatma karari cikacakti, haberin kaynagi ise Amerika idi. Neden ? Eger kapatma karari cikarsa Amerikan güdümlülügü olacakti, o zaman tam tersi bir karar olmaliydi yani kapatilmamaliydi.

Kapatilmadi.... AB-D ' nin istedigi oldu.... Hayirli ugurlu olsun....