Monday, September 1, 2008

Yorum: Diziler üzerine

Anlaşılan Tehran Times olayı farklı bir yöne doğru çekerek İran milliyetçiliği ve karşı Şii propagandası üzerinden yorumlamaya çalışmış.

Gümüş, Yabancı Damat veya Ihlamurlar Altında gibi dizilerin, Suudi Arabistan'ın da sponsor olduğu büyük bir planın parçası olduğu iddiası hayli enteresan. Çünkü dizilerin başta Arabistan olmak üzere ne denli büyük bir sosyal problem yarattığı üzerinde ısrarla duruluyor ve dizilerin "ahlaksız" olduğu yorumlarıyla ülkeler çalkalanıyor.

Ne var ki bu dizilerin Arap toplumuna çekici geliyor olması pek de şaşırtıcı değil. Sonuçta daha serbest, varlıklı ve "modern" bir hayat tarzını ifade ediyor. Bu açıdan bir zamanlar Yalan Rüzgarı tarzı dizilerin bizim toplumumuzda yarattığı etkiden çok da bir farkı olduğunu düşünmüyorum. Yine de işin önemli bir noktası var, o da müslüman kimliği taşıyan karakterlerin aynı zamanda gayet Batılı bir yaşam tarzını sürdürebilmeleri ve bu gerçekliğin Arap ülkelerinde son derece sıradışı ve çekici olarak algılanması.

Böyle bir durumdan çıkarılabilecek bir komplo teorisi, Imperia dostumun dediği gibi belki "ılımlı (light) Müslüman yaşam tarzının Orta Doğu'ya pazarlanması" şeklinde olabilir.

Ancak Tehran Times'ın bu dizileri S.Arabistan - İran çekişmesine bağlayarak Sunni - Şii ayrışmasına sürüklemesi ve bundan İran'a pay devşirmesi son derece komik. Demek ki paranoyak halet-i ruhiye sadece bizim teorisyenlerde bulunmuyor, İran ulusalcılarında da fazlasıyla var.

No comments: